top of page

Architecten zijn vooral creatief, doch is de eerste vraag vaak, een architect wat zal me dat kosten?

PLAM Architectuur werkt in 90% van de gevallen met een vaste prijs. Dus niet per uur of met een percentage op de (ver)bouwkost maar wel met een vooraf vastgelegd ereloon. Op deze manier weet U als klant vooraf wat de kostprijs zal zijn. De prijzen zijn afhankelijk van meerdere factoren, waaronder:

  • De mate van begeleiding die u wenst ( hulp bij het aanstellen van aannemers, overleg met aannemers, aantal werfbezoeken...)

  • De complexiteit van het project

  • Meetstaat

  • Het aantal voorontwerpen

  • Het al dan niet aanwezig zijn van bestaande plannen in geval van een renovatie of uitbreiding

  • Uitwerking van de technieken

  • 3D-movie

Wij hebben interesse in het verkrijgen van een offerte, hoe gaat dat in zijn werk?

Klinkt goed! Als eerste stap kan je terecht voor een afspraak via info@plam.be of via ons telefonisch nummer 056/90.58.38. Dan kom ik – architect Michiel Allegaert – geheel vrijblijvend langs ter plaatse. Wij verkiezen om ter plaatse te komen zodoende we het terrein/bestaand gebouw en de omgeving kunnen opnemen en samen met u bespreken welke begeleiding u wenst. Erna bezorgen wij u dan een gepersonaliseerde gedetailleerde offerte. (we proberen u dit binnen de 8 werkdagen te bezorgen)

 

Naast “wat kost dat nu eigenlijk” is een veel voorkomende vraag “hoelang duurt dat om een omgevingsaanvraag in te dienen"?

Wel, het is antwoord is niet zo eenduidig. We doen toch een poging, nadat u akkoord bent gegaan wordt er een contract opgemaakt. In veel gevallen is er eerst nog de bespreking van een referentieboekje alvorens we starten met ontwerpen. Een 1e ontwerp bespreken we sowieso face-to-face samen met de nodige 3D-visualisaties. Erna verkiezen wij dat u even de tijd neemt om dit te laten bezinken en ons dan uw bemerkingen meegeeft. U voelt het al aankomen, is het eerste ontwerp meteen uw woondroom dan gaan we al snel over naar de volgende stap. Nadat het finale ontwerp er is worden de plannen voor de omgevingsaanvraag opgemaakt. Alvorens deze worden ingediend gaan we soms eerst nog even langs bij de gemeente/stad om te polsen naar een pre-advies. Kortom, het proces neemt toch wel even in beslag, maar hoelang juist dat kunnen we moeilijk zeggen. Zowel u als wij moeten tevreden zijn, dus reken toch maar al gauw op enkele maanden alvorens we over kunnen gaan tot indiening omgevingsaanvraag.

(indien het een sloop, regularisatie of loutere melding betreft kan dit uiteraard heel wat sneller gaan..)

 

De omgevingsaanvraag is ingediend door de architect, wanneer kan ik dan effectief starten met de werken?

De gemeente of stad krijgt 30 dagen de tijd om het dossier volledig en ontvankelijk te verklaren. (soms vragen zij meer info of willen zij nog extra afmetingen en sturen ze het terug - na de nodige aanpassingen/aanvullingen dienen we opnieuw in en start de periode opnieuw) Na deze volledigheids- en ontvankelijkheidsverklaring krijgen ze 105 dagen voor het effectief nemen van een beslissing. Bij positief advies ontvang je een “gele affiche” die dan nogmaals 36 dagen moet uitgehangen worden. In geval van een openbaar onderzoek duurt het dus al gauw 5 à 6 maand alvorens je kan starten in geval van een positieve beslissing. In heel wat gevallen is de vereenvoudigde procedure van toepassing en valt het openbaar onderzoek weg, reken dan op een 4 à 5 tal maand na indiening van de omgevingsaanvraag. Geduld hebben is dus de boodschap...

 

Die plannen dat is allang niet meer met potlood en papier, met welke software werken jullie?

Bekend in het wereldje is AutoCAD en daar werken wij ook mee indien nodig. Stilstaan is echter achteruitgaan waardoor wij reeds een drietal jaar voornamelijk werken met ArchiCAD. Het voordeel van deze software is dat de plannen meteen worden omgezet in 3D. Zodoende kunnen we vanaf het eerste voorontwerp dit zo visueel mogelijk aan u voorstellen. Sinds 2020 laden we deze beelden in in een ander programma en proberen deze aan te kleden zodoende u zich zo goed mogelijk kan voorstellen waar we naartoe werken. Benieuwd? Bekijk onze projecten op de website maar zoek ons ook even op via Facebook en/of Instagram waar we regelmatig een update doen van de lopende projecten!

 

Wanneer moeten wij het ereloon betalen aan PLAM Architectuur?

De betalingsmodaliteiten worden opgenomen in het contract en dit gebeurt in schijven in functie van de vordering van de opdracht.

Een voorbeeld;

  • 15% bij ondertekening van het contract

  • 15% na bespreking eerste voorontwerp

  • 20% na indiening omgevingsaanvraag

  • 10% na volledigheids-en ontvankelijkheidsverklaring van het dossier

  • 10% bij het verkrijgen van de beslissing

  • 5% per werfbezoek (5x)

  • 5% bij voorlopige oplevering

 

Wij gaan veel zelf doen – zelfbouwers dus – kunnen we dan ook bij jullie terecht?

Zeker dat! Meer zelf, we love it! Ik heb ook samen met mijn broer mijn eigen woning opgebouwd en heel veel zelf gedaan in de verbouwing van mijn architectenkantoor. Dit is dus zeker en vast geen probleem, ik hoop dan natuurlijk wel dat je een Handige Harry bent of er een aantal in de familie hebt. We deden reeds meerdere dergelijke projecten en dan houden we bij de opmaak van de offerte rekening met het feit of u al dan niet wat meer begeleiding wenst.

 

Waarom kiezen voor PLAM Architectuur?

Goeie vraag, laat ons u overtuigen! Ik ben geboren in 1993 – opgegroeid in een schrijnwerkersfamilie – en gebeten door de bouw. Hoezo, gebeten? In het middelbaar koos ik voor de technische richting hout- en bouwkunde en op mijn 16e interviewde ik reeds een architect waarvoor ik vanaf die zomer werkte. Daar deed ik technisch tekenwerk en stond ik de architect bij. Na mijn middelbare studies koos ik voor de Luca School of Arts (toen Sint-Lucas) waar ik mijn master in architectuur behaalde. Al die jaren bleef ik werken voor die architect waar ik gezien de leeftijd van de architect al maar meer verantwoordelijkheden opnam. Ondertussen bestaat PLAM reeds 5 jaar en hebben we +40 projecten op de teller staan. Flexibel, transparent en toegankelijk!

 

PLAM Architectuur, welke stijl is dat eigenlijk?

Als u kijkt naar onze projecten dan zal u daar zowel hedendaagse als landelijke projecten terugvinden. Wij zijn een kleinschalig architectenbureau en hebben geen uitgesproken voorkeur qua stijl. Zowel moderne woningen als hoeves spreken ons aan en wij blijven zoeken tot de klant tevreden is met het eindresultaat. Als we echt mogen kiezen gaan we wel voor een houtskeletbouw, gezien het ecologische verhaal almaar belangrijker wordt. Maar als we terugblikken op onze gerealiseerde projecten zitten daar ook heel wat traditionele renovaties/nieuwbouwwoningen tussen.

Kortom, let's meet!

Heeft u nog vragen? Stuur gerust een mail naar info@plam.be!

Vele architecturale groeten - Arch. Michiel Allegaert

bottom of page